Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/u5444398/public_html/wp-content/plugins/seo-auto-links/seo-auto-links.php on line 76
Notice: Undefined index: http://blog.nirvanacadcam.com/kategori/3-boyutlu-tarama/ in /home/u5444398/public_html/wp-content/plugins/seo-auto-links/seo-auto-links.php on line 205
Notice: Undefined index: http://blog.nirvanacadcam.com/etiket/tersine-muhendislik/ in /home/u5444398/public_html/wp-content/plugins/seo-auto-links/seo-auto-links.php on line 234
Notice: Undefined index: http://blog.nirvanacadcam.com/etiket/reverse-engineering/ in /home/u5444398/public_html/wp-content/plugins/seo-auto-links/seo-auto-links.php on line 234
Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/u5444398/public_html/wp-content/plugins/seo-auto-links/seo-auto-links.php on line 246
3D Tarama ve Modelleme
3 Boyutlu Tarama
3 Boyutlu Tarama, herhangi bir üç boyutlu fiziksel obje, parça veya herhangi bir sistem (kalıp, fikstür, ürün, montajlı sistemler, metal, plastik, formlu yüzeyli parçalar vb.) üç boyutlu tarama cihazlarımızla taranarak bunların nokta bulutu şeklindeki dijital verileri elde edilir. Elde edilen bu nokta bulutu verileri 3 Boyutlu Tarama Sistemleri tarafından poligon mesh yapıya (üçgen polygon data) dönüştürülerek .STL formatında yüzey bilgisi olarak kullanılabilecektir. Böylece hedef parçaya ya da sisteme ait veri nokta bulutu/.STL olarak komple bilgisayar ortamına atılmış olur. Artık elinizde üzerinde istenilen herhangi bir değişiklik yapılabilecek bir 3 boyutlu veri bulunmaktadır.
3D Tarama Yöntemleri
3 Boyutlu Taramalar Lazer ve Optik Tarama olarak 2’ye ayrılır.Parça üzerinden nokta alma işlemi klasik yöntemlerle günler hatta haftalar alırken bu işlem 3B Tarama Sistemlerimiz sayesinde sadece birkaç saat içinde yapılabilmektedir.Optik Tarama metodu yaygın olarak; Havacılık, Otomotiv, Ağır Sanayi, Savunma, Beyaz Eşya, Döküm Endüstrisi, Kalıpçılık, Reklam Endüstrisi vb. sektörlerde uygulanmakta olup,Ürün Geliştirme, Ürün İyileştirme, Kalıp Kopyalama, Dökümantasyon, Rakip Ürün ile Karşılaştırma yapılması, Tarihi ve Arkeolojik eserlerin konservasyonu ve koruma altına alınması, Ölçeklendirme, Kalite Kontrol uygulamaları gibi birçok süreçte ispatlanmış, güvenilir bir veri elde etme prosesidir.Optik Tarama için parçanın büyüklüğünün ve nerede olduğunun önemi yoktur.
3 Boyutlu Tarama Verilerinin Kullanımı
3d taramalarla elde ettiğimiz nokta bulutlarını(point cloud) mesh işlemi uygulayarak .STL haline çevirip CAD programlarını kullanarak üzerinde değişiklikler,iyileştirmeler yapabilir,analiz programları ile ürün karşılaştırması yapıp kalite kontrol işlemleri uygulanabilir.Veriyi rahatça kullanabilmek adına oluşturulan modeli istenilen formatta kaydedebilir ve tüm CAD programları ile açıp üzerinde tekrar tekrar işlem yapılabilir.
3D Optik Tarama Kullanım Alanları
Orta ve büyük ölçekli Tarama & ölçüm işlemlerinde (otomotiv , havacılık , kalıp, mobilya, savunma Sanayi, Kuyumculuk, Ambalaj, Ayakkabı, Tekstil, Cam,Dövme-Döküm Kalıpçılığı, Medikal, Plastik, Arkeoloji) kullanılır.
- Fiziksel numunesi bulunan herhangi bir ürünün yeniden üretilmek istenmesi
- Ölçü kontrolü – çalışan parçalarda bozulma kontrolü
- Üreticinin bir parçayı uzun zamandır üretmemesi ve tekrar üretmek istemesi,
- Orjinal dizaynın yetersiz dökümantasyona sahip olması,
- Bir ürünün orjinal üreticisinin artık bulunmaması fakat müsterilerin bu ürüne ihtiyacının olması,
- Ürünün orjinal dökümantasyonunun kaybolması veya hiç var olmamış olması,
- Ürünün bazı kötü özelliklerinin yeniden tasarlanmasına ihtiyaç duyulması,
- Ürünün uzun süreli kullanımına dayanarak ürüne ait iyi özelliklerin ölçülendirilmesi,
- Rakip ürünün iyi ve kötü özelliklerinin analiz edilmesi,
- Ürünün performansını ve özelliklerini gelistirmede sonuca götürecek yeni yolların keşfedilmesi,
- Rakip ürünlerin anlasılması ve daha iyi ürünlerin gelistirilmesinde rekabete dayalı kıyaslama metodlarının elde edilmesi,
- Orjinal CAD modelinin değişikliklere ya da güncel üretim yöntemleri için yeterli olmaması,
- Orjinal üretici firmanın parça saglamada aşırı ücret talep etmesi,
- Modası geçmis parçaların ya da eski üretim işlemlerinin bugünkü ve daha ucuz teknolojilerle güncellenmesi gibi istek ve sorunlara geriye dönük mühendislik çözüm getirmektedir.
- Bu proseslerin çözüme kavusturulması asamasında bir teknolojik kolaylık olarak sayısallastırma sistemleri kullanılmaktadır.
- Parça bu sistemler vasıtası ile sayısallaştırılmakta ve CAD modeli oluşturulmaya hazır hale getirilebilmektedir.
- Ürünler gelişen teknolojinin yardımı ile 10 yıl öncesine göre daha formlu hatlara sahip olarak tasarlanmaktadır. Özellikle otomotiv sanayiinde dış görünüşten iç aksamlara ve detaylara kadar tüm parçalar CAD ortamında yüzey modelleme olarak tanımlanan formlu görünüşlere sahip olmaktadır.
- Günümüzde optik ölçüm teknolojisindeki gelişmeler ile bu formlar kolaylıkla ölçümlendirilebilmektedir. Otomotivdeki çamur modelden üretim ihtiyacından doğan bu gelişme geriye dönük mühendislik ve kalite kontrol alanlarında sıkça kullanılmaya başlanmıstır.
- Tersine Mühendislik (Reverse Engineering,RE) bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi) parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.
3D Tarama ve Tersine Mühendislik
İlk adım, üç boyutlu sayısallaştırma/tarama araçlarının kullanılmasıyla fiziki modelin dijital ortamda elde edilmesidir. Bu araçlar, ihtiyaca göre optik-lazer tarama (optical-laser scanning) ya da koordinat ölçüm cihazı (Coordinate Measuring Machine,CMM)kullanılarak istenen geometrinin nokta bulutu-kesit eğrileri veya .STL formatında muhafaza edilmesine olanak tanır.
2- İkinci adım, oluşturulacak son modelin fiziki modele en yakın özellikte olması için düzeltmelerin uygulanmasıdır.
3- Üçüncü adım, düzeltilmiş nokta bulutu ve kesit eğrileri veri topluluğunun Tersine Mühendislik yazılımlarının veya CAD yazılımlarındaki tersine mühendislik modüllerinin kullanılmasıyla yüzeyler elde edilmesidir. Elde edilen yüzeyler nihai bir CAD modeli oluşturur. CAD modelinden yola çıkarak örneğin talaşlı imalat yönteminde CNC programlama ile ilk fiziki model elde edilmiş olur. Mekanik ve fiziksel özellikleri gelişmiş olan bir malzeme ile bu modelin işlenmesi pahalı olacağından ve işlevsel testlerin gerekli olduğu durumlarda bu modelden yola çıkarak ilk örnek hazırlama (Rapid Prototyping,RP) ile düşük maliyetli bir fiziki model elde edilir. Kısa bir özetini geçtiğimiz bu sistematik içerisinde eğer parça ve sistemlerin mühendislik analizleri de gerekli ise CAE (Computer Aided Engineering) yazılımları yardımıyla analizleri yapılmaktadır.
- Beyin STL Data
- Boru STL Data
- Araba Parçası STL Data
- İş Makinası Parçası STL Data
- Dişli STL Data
- Fen Lab. STL Data
- Kalıp Parçası STL Data
- Otomotiv Parçası STL Data
- Plastik Parça STL Data
- Sac STL Data
- Otomotiv STL Data
- Tetik STL Data